Persoonlijk leven

Persoonlijk leven

Ik ben in 1961 geboren in Drachten. Samen met mijn vrouw Tineke heb ik vier kinderen die inmiddels allemaal op eigen benen staan. In mijn vrije tijd luister ik veel muziek. Ook houd ik van tuinieren.

Ik werk sinds 2000 als vrijgevestigd psychosociaal therapeut in Smilde en Groningen. Mijn werk geeft me veel voldoening en geeft me nog dagelijks nieuwe inzichten. Iedere keer als iemand besluit zelf weer verder te kunnen, ben ik plaatsvervangend trots en blij!

Ik vergelijk mijn leven wel eens met een moestuin, waarin de ‘shit’ van vroeger is verteerd tot waardevolle humus.

Eigen ervaringen

Van overleven naar leven is een thema dat ik in mijn praktijk veel tegenkom en dat ik ook goed ken uit mijn eigen leven. Ik weet uit ervaring hóéveel fijner je leven wordt, als je niet meer hoeft te overleven. Als je weer je eigen complete en hele zelf kunt zijn en geen stukken hoeft te verbergen of af te splitsen. Op het moment dat je dat doet, is het vaak een kwestie van overleven. Later wordt het vaak een bron van nieuwe pijn. De verbinding in en met jezelf herstellen, is het begin van weer gaan leven.

Moestuin

In het gezin waarin ik ben opgegroeid, bepaalden de psychiatrische problemen van mijn moeder de dagelijkse sfeer in huis. Dit was voor mij normaal. Ik weet niet anders dan dat dit zo was. Mijn leven is hier voor een belangrijk deel door beïnvloed. Achteraf zie ik dit als de ‘trigger’ om voor mijn beroep van hulpverlener te kiezen. Ik vergelijk mijn leven wel eens met een moestuin, waarin de ‘shit’ van vroeger is verteerd tot waardevolle humus. Het omzetten en verwerken was wel een moeilijk proces, waarbij ik hulp nodig had.

Kracht

Als jongvolwassene werd ik me steeds meer bewust van mijn jeugdervaringen en de daaraan gekoppelde nare gevoelens. Ik kreeg er veel last van en heb op allerlei manieren geprobeerd mijn emoties onder controle te krijgen. Ik heb gefeest, gerationaliseerd, gepiekerd, gebeden en me verzet. Niets hielp. Ik voelde me steeds ongelukkiger. Uiteindelijk koos ik voor therapie. Hierin heb ik mijn gevoelservaringen als kind opnieuw doorgemaakt. Later heb ik dat herhaald in de opleidingen die ik heb gevolgd. Hierdoor weet ik ten diepste welke kracht mensen uit hun pijn kunnen halen.

Ik vergelijk mijn leven wel eens met een moestuin, waarin de 'shit' van vroeger is verteerd tot waardevolle humus
~ Sypke Visser

Het kan

echt anders